Attraksjoner og severdigheter i Vestfold

Attraksjoner i Vestfold

Aluminiummuseet
I Holmestrand ligger Aluminiummuseet. Et av Norges største eksportartikler er aluminium, og videreforedling av lettmetallet har lange tradisjoner her i byen. I Hydros lokaler kan du lære om produktene som har påvirket vår nære historie på en rekke områder.

Alfred Berg
Besøker du Horten bør du ta en tur innom butikken til Alfred Berg i Storgata. Den tradisjonsrike og nostalgiske forretningen er 116 år gammel, og gir deg følelsen av å ha reist langt tilbake i tid. Alt fra lokalene, stilen og innventaret med de gamle hyllene er originalt fra gammelt av. Butikken var opprinnelig en av få butikker som kun tok inn de beste råvarene som importerte sveitsiske oster og sunne safter, og kunne med rette kalle seg ”fiinere colonial”. Alfred Berg er i dag fortsatt en fin kolonial som fokuserer på service og kvalitetsvarer. 

Badeparken
Midt i sentrum av Sandefjord ligger Badeparken. En stor grønn lunge, med trær og vakre planter, og ikke minst med muligheter for lek og rekreasjon for de minste. I midten av parken finner du skulpturanlegget Poseidon.

Berger museum
Fra Jørg Jebsen tok over som disponent i 1970, og utover på 1980-tallet så han i større og større grad behovet for å ta vare på den historien som Berger og Fossekleven fabrikker var en del av. Han startet dermed å samle og systematisere arkiv og gjenstandsmateriale. Berger museums arkiv inneholder arkiver fra Berger og Fossekleven fabrikker, men også Berger skole, Foreningen Samhold, Berger Idrettslag, Berger Sparebank, Berger Husmorlag, Berger Musikkorps, Bjarne Hansen og Per Øivind Hansens arkiver fra deres trikotasjeindustri, Berger Tekstilarbeiderforening, Berger kirke og Berger gård.  Arkivet belyser mange sider av Bergersamfunnet.

Bolærne
Med sin unike beliggenhet utenfor Nøtterøy må øygruppen Bolærne være en av ytre Oslofjords mest attraktive destinasjon for natur, kystkultur og opplevelser. Og havna er bygget ut til å bli en av fjordens mest attraktive gjestehavner. Mesteparten av Bolærne inngår i Færder nasjonalpark.

Borrehaugene
Nordens største samling av storhauger fra yngre jernalder finner vi i den vakre Borreparken like nedenfor Midgardsenteret. I perioden ca. 600 og 900 e.Kr. ble det bygget hele ni storhauger på Borre, i tillegg tre store røyser blant storhaugene som bidrar til stedets monumentale karakter. Dette er helt unikt, da det ikke finnes flere like store hauger samlet på ett sted i Nord-Europa. Storhaugene vitner om politisk makt, og trolig var Borre stedet for lederskapet å manifestere sin ære etter livet.

Brunla gravfelt
Ett av de største gravfeltene fra jernalderen i Vestfold er gravfeltet på Brunla og Agnes gård ved Stavern. På et 120 dekar stort område eksisterer nærmere 90 graver, brønner og groper. Det har blitt oppdaget en mengde nye graver og spor etter eldre dyrking på gravfeltet på Brunla og Agnes. Disse ble funnet under et omfattende restaureringsarbeid for å gjenskape vegetasjonen slik den tidligere har vært. Det står en informasjonstavle på stedet. 


Brygga i Tønsberg
«Brygga» er samlestedet i sommerbyen Tønsberg. Om sommeren er det et yrende pub- og uteliv langs brygga, med fritidsbåter, hyttegjester, turister og lokalbefolkning. Med båter som har lagt til, restauranter, sommershow og revyer med rikskjente standupkomikere og musikere  er det mye å oppleve på brygga. 

Bøkeskogen
Bøkeskogen er Norges største (300 mål) og verdens nordligste offentlige bøkeskog. Et rekreasjonsområde og Larviks ”storstue” med lysløyper og kilometervis med merkede løyper. Skjenket i 1884 av godseier Treschow til Larvik bys befolkning. Helt siden 1800-tallet har Bøkeskogen fungert som utfluktssted for byens befolkning, og er blitt mye brukt til byfester og markeringer. På den store plassen rett ved hovedporten finner du det populære utfartsstedet Bøkekroa. God mat, stemning og swingende jazzmusikk hver fredag i sommerhalvåret. Ved siden av kroa er det en friluftsscene som ofte blir brukt i forbindelse med ulike musikkarrangement.  

Citadellet
Staverns Fort på Citadelløya var det første militære anlegget i Stavern, og ble også anlagt under Gyldenløve i løpet av 1680-årene for å beskytte havnen i feiden mot svenskene. Stavern Fort ble senere en viktig base for Tordenskiold og hans flåte under den store nordiske krig fra 1709 til 1720, og samtidig et sentralt punkt for sjøtrafikken til og fra Danmark. I 1757 fikk fortet endret navn til "Citadellet". Deler av Stavern Fort ble fjernet og fornyet da Fredriksvern ble anlagt som hovedstasjon for den norske marinen fra 1750 til 1758. Det gamle fortet ble en del av Fredriksvern verft, og det eldste bygget i anlegget, Kruttårnet, har en karakteristisk arkitektur og er i dag en kjent turistattraksjon. 

Colin Archers hus på Tollerodden
Tolleroddens historie er knyttet til tollvesen, skipsfart og handel. Den berømte båtbyggeren Colin Archer ble født i huset i Kirkestredet i 1832, av skotske foreldre, og vokste opp i ett av Larviks eldste hus, opprinnelig fra 1668. Opprinnelig var bygningen byens tollbod og bolig for tollere (fra 1686 til 1789), med en enestående kontinuitet i eierrekke og funksjon. Deretter eiede de handlende og sjøfarende Tollerodden. I dag er huset nydelig restaurert med blant annet barokkdekor fra 1700-tallet. Noen av Vestfolds mest verdifulle antikvariske bygninger med blant annet 300 år gammel barokkdekor ligger på eiendommen. Om sommeren kan du slappe av i kafeen utenfor, og det spilles ofte intimkonserter.

Damvann
Damvann er et flott vann på grensen mellom Kvelde og Hvarnes, med stupbratte fjell som speiler seg i det sirkelrunde Damvann. Spennende stier på høydedrag med flott utsikt. Generelt er det mye bra fisk i dette vannet. Det er enkelt å komme seg til Damvann med bil og sykkel, og det er også lagt til rette for funksjonshemmende. Bomavgift ved innkjøringen.

Eidfoss industrisamfunn
I Hof kommune ligger det lille tettstedet Eidsfoss, som skal være et av Norges best bevarte industrisamfunn. Utkjøringsplass for småbåter, gjestehavn og fine bademuligheter. Eidsfos landhandel holder åpent hele året. Stedet er en kulturattraksjon som kan by på blant annet: 
Galleri Gamle Eidsfos, Galleri Bua (med salg av kunsthåndverk)
-    Siriberget (med salg av garn, strikk, skinn, smijern mm)
-    Smia
-    M/S Eikern Turistbåt (for charterturer og åpne turer i sesongen)
-    Eidsfos Industrihistoriske samlinger (Jernverksmuseum, åpent i sesongen)
-    Til Elise (utstilling i museumsleiligheten ved siden av kroa. Arbeiderkvinnehistorie)
Postkontormuseet. Postkontormuseet på Eidsfoss er et samarbeid mellom Postmuseet på Maihaugen, stiftelsen til aktiv bevaring av kulturminner og miljø på Eidsfoss og Jernverket Eidsfoss. Museet ligger ved siden av Eidsfoss Gamle Kro, i Bråtagata. 

Eidsvollmonumentet
I parken ved den gamle vannposten i Stavern er det et monument over Eidsvollsmenn fra Stavern.

Essoskogen
Dette er et av Tønsbergs viktigste rekreasjonsområder. Selv om området ligger i nærheten av Esso sitt hovedraffineri i Norge (Esso Slagentangen) vil en tur i skogen her gi deg fine naturopplevelser i et fantastisk turområde. Her finner du det vernede rullesteinbeltet fra istiden, som strekker seg videre til Mølen og Jomfruland. Det er et bredt nett av stier i skogen, og området er kjent for sin vakre flora på våren og skal ha områder med god matsopp. Det er mulighet for fiske fra fjellet i syd eller fra brygge på Karlsvik. Syd på Karlsvikodden er det en fin naturiststrand.

Farrisvannet
Dette er et nydelig tur og rekreasjonsområde, med mange øyer og viker som gir unike muligheter til utflukter, både med båt og kano. Det er også fine turmuligheter langs Farrisvannet, på oppmerkede stier. Godt utvalg av bær, sopp, fugle- og dyreliv. 

Folehavna fort
Tilgangen til Folehavna fort er utmerket, dette er et fritidsområde som benyttes av veldig mange. Det fortet dog bærer preg av, er at det under sikringsarbeidet i 2009 ble revet, fjernet og jevnet mye i forhold til hvordan fortet så ut under krigen og ikke minst etter at det norske forsvaret tok over. I dag er det ingen kanoner eller lignende igjen, og Folehavna fort fremstår nok mer som en “militærhistorisk park” enn et fort i dag. Opprinnelig tilhørte Folehavna batteri Artilleriegruppe Larvik som ble opprettet mars 1941 i Ansbach, og kom til Norge april-mai samme år. Gruppen ble ledet av major Gunther med hovedkvarter i Larvik. De tyske militære myndighetene kalte fortet for Vesterøen, men etter 1945 har fortet hatt navnet Folehavna som egentlig er navnet på bukta med sandstrand, ut mot Sandefjordsfjorden. I dagens kart kalles spissen på Vesterøya for Tveitanodden. I alt ble det bygget tre større tunnelanlegg på Folehavna, der det ene anlegget ble sprengt tvers gjennom det høyeste partiet, denne var ca 120 meter lang og hadde tre åpninger. 

Fredriksvern
I 1749 så Fredrik V muligheten for krig med Sverige, og det  ble det besluttet å bygge et nytt galeiverft og en hovedstasjon for orlogsflåten i Norge. Stavern ble valgt ut fra den korte avstanden både til Danmark og Sverige, samtidig som stedet hadde en gunstig havn med to utløp. I dag er det flere gallerier og museer som huser de gamle og koselige bygningene inne på Fredriksvern Verft. Sjøhistorisk Magasin har vært her siden 1996, og senere kom Galeimuséet og galleriene i Steinbrakka og Plankekokeriet.  De ulike foreningenes skiftende utstillinger i Kadettbrakka er vel verdt et besøk. Det arrangeres utstillinger, kabareter, konserter og aktiviteter generelt.

Fritzøe Verk
Gammelt verksområde i nærheten av Larvik sentrum. Fritzøe-bedriftens historie går tilbake til før Larvik ble grunnlagt, og den dag i dag er bedriften fortsatt en av byens viktigste hjørnesteinsbedrifter. På verket i dag finnes det et bredt spekter av kunst- og kulturbaserte institusjoner som Vestfoldmuseene IKS, avdeling Larvik Museum, Larvik kulturskole, Studio Nille (Larvik ballettskole) og Husfliden Larvik. Også kreative enkeltmannsforetak og næringsvirksomheter som for eksempel bildekunstnere, keramikere, glassblåsere, klesdesignere, arkitekter og fotografer holder til på det gamle verksområdet. På Fanny Langestrand kafé i Nedre verksgård kan man nyte en matbit i stemningsfulle omgivelser. 

Fulehuk fyr
På skjæret Fulehuk sørøst for Bolærne utenfor Tønsberg ligger Fulehuk fyrstasjon. I 1989 ble Fyrstasjonen lagt ned, men senere overtatt av Nøtterøy kommune i 2005 og satt i stand som kystledhytte av Fulehuks venner. Fulehuk fyr er en fantastisk perle, og det er mulighet for overnatting på fyret. Ta kontakt med Foreningen Fulehuks Venner på booking@fulehuk.com. 

Færder fyr
På den midterste av de tre øyene som utgjør Tristein (også kalt Lille Færder) ligger Færder fyr. Øyene tilhører Tjøme kommune. Fyret fra 1857 er  47 meter høyt og ble støpt i jern ved Bærums verk. Selve tårnet måler 43 meter og er landets nest høyeste støpejernstårn. Lysvidden er på 19 nautiske mil.

Færder nasjonalpark
Nasjonalparken ble opprettet 23. august 2013 for å verne verdifull natur, kulturminner og kulturlandskap. Parken strekker seg fra Ormøy i Nøtterøy kommune i nord til Færder fyr i Tjøme kommune i syd.

Gildehallen
Gildehallen er en rekonstruksjon av en av vikingtidens store festsaler. Det er funnet avtrykk av slike haller på Borre, og det blir mer og mer tydelig at Borre var et maktsentrum allerede fra før vikingtiden. Besøk Midgard Historiske senter for spennende historie bak den flotte bygningen og treskjæringene.  

Gravhaugene på Fevang
Et gravfunn som kanskje er mindre kjent er gravhaugene på Fevang, tett inn til Raveien (gamle E18).
På Fevang er det funnet mange gravhauger i forskjellige former og fasonger, og det er det funnet flere gullsmykker. I området finnes også åkrer og rydningsrøyser fra en jernaldergård, men selve gården er aldri funnet. 

Gokstadhaugen
Fem minutter utenfor Sandefjord sentrum ligger Gokstadhaugen. Denne gravhaugen ble oppdaget i 1879, og var opprinnelig 50 meter i diameter og fem meter høy. I graven lå det kjente Gokstadskipet som i dag står utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. I graven ble det funnet blant annet knokler fra en mann som var en del av det øverste sosiale sjiktet i vikingtid, tre småbåter, et teltformet gravkammer, fiskekroker, seletøybeslag, kjøkkenutstyr, en seng med utskårne dyrehoder, fem enklere senger, en slede, et spillebrett, tolv hester, fire hunder, to hønsehauker, to påfugler, silketøy og diverse skjold. Knoklene oppbevares i dag ved Universitetet i Oslo.

Haugar Vestfold kunstmuseum
I hjertet av Tønsberg ligger kunstmuseet Haugar Vestfold. Her finner du både faste og midlertidige aktuelle utstillinger. I tillegg til vanlige åpningstiderog tilbud,  inviterer museet til familiesøndager med omvisninger for barn og voksne sammen etterfulgt av verksted. Her lar vi oss inspirere av utstillingene vi har sett og maler, tegner, trykker, bygger og utforsker kunsten videre.

Hedrum bygdetun
På gården Vestbymoen i Kvelde sentrum ligger Hedrum bygdetun. Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra mange medlemmer har dagens bygdetun blitt til. Bygdetunet er åpent søndager i sommermånedene, med utstillinger, kulturinnslag og servering. Det arrangeres også historiske turer til forskjellige steder i bygda hver onsdag om sommeren. Medlemsgrupper arbeider med og arrangerer opplæring i veving, slektsgransking, treskjæring, kniv/slire, kurv/flisefat. Ta kontakt på telefon 33 11 25 76 for mer informasjon. Gratis inngang og parkering!

Helleristningene på Haugen
På Haugen, litt nord for Istrehågan, er det noen helleristninger som viser mennesker som er formet som små spiraler. Det er det eneste stedet i Vestfold hvor slike er funnet. D kan Kan også se skip, spiralfigurer og skålgroper.

For å komme til helleristningene følger du Rv. 303 fra Larvik mot Sandefjord. Ta av ved Løve mot Istrehågan, og kjør deretter ca. 2 km videre i nordlig retning.

Herregården
På Herregårdssletta i Larvik ligger Herregården, som i dag er en del av Larvik museum.
Herregården ble påbegynt i 1674 og stod ferdig til Ulrik Frederik Gyldenløves tredje bryllup med Antoinette Augusta von Aldenburg den 16. august 1677. Gyldenløve var greve i Laurvigen grevskap og stattholder i Norge. Gjennom året huser Herregården en rekke kulturarrangementer.

Horten Bilmuseum
En stor opplevelse for hele familien i tradisjonsrike Horten Bryggeri's gamle ølhaller i museumsbyen Horten. I Horten Bilmuseum kan du på kloss hold oppleve bilens fargerike historie fra 1900 og helt frem til 1960 og 70-årene. En enestående og omfattende samling kjøretøyer som spenner over alt fra de helt store sjeldenhetene til "bestefars" bruksbil eller hans første motorsykkel. Rekvisita, biltilbehør og masser av motorhistoriske "snurrepiperier" danner ramme om det hele. Modelljernbanen på 24 m² setter en ekstra spiss på besøket. 

Hvalfangstmonumentet
Monumentet, som ble donert av skipsreder Lars Christensen, ligger vakkert og godt synlig til der Jernbanealleen møter Strandpromenaden i Sandefjord. Monumentet ble reist som en ære til de menn som gjennom innsats på land og hav skapte den moderne hvalfangsten. Anlegget er sirkelrundt og har en bronsestøpt skulpturgruppe i midten som veier hele 26 tonn. Monumentet dreier rundt sin egen akse én gang i timen. I mørket sørger 128 undervannslyskastere for belysningen av monumentet. Rundt monumentet er det anlagt en kompassrose som følger himmelretningene nøyaktig. 

Hvalfangstmuseet
Det nesten hundre år gamle hvalfangstmuseet i Sandefjord er Europas eneste spesialmuseum for hval og hvalfangst. Med faste utstillinger og arrangementer har museet noe å tilby alle aldersgrupper.

Hvasser Kystmuseum
På Loshuset i Sandøsund finner du Hvasser Kystmuseum. I tillegg til en fast samling med historie fra Hvasser Losstasjon, har de nye temautstillinger årlig. Museet er åpent 5 - 6 uker i sommersesongen og i kulturuka i oktober. På museet finnes en større fotosamling, samt innsamlet gårds- og brukshistorie som ikke er publisert finner tilgjengelig i album.

Høyjord stavkirke
Vestfolds eneste bevarte stavkirke ligger i Vestfold, ca. 20 km nordvest for Tønsberg. Den ble bygget i to perioder, koret i romansk stil sist på 1100-tallet, og skipet i gotisk stil fra siste del av 1200-tallet. Kirken ble restaurert i 1948, og er en av tre stavkirker i Norge som har midtstolpe. 

Indre torget i Stavern
Ta deg en historisk og kulturell tur til Stavern, med blant annet en gammel pumpepark og en gymsal som brukes til utstillinger og konserter. Øverst på torget ligger den flotte kirken, og rundt torget omkranser garnisonbygninger i den karakteristiske, «staverngule» fargen. Gårdsrommet mellom det gamle rådhus og skipstømmermester Olsens hus er restaurert slik det opprinnelig var på 1700-tallet. Enkel kafé med umiddelbar nærhet til markedet om sommeren.

Istrehågan gravfelt
Istrehågan har vært kalt Vestfolds svar på Stonehenge, og går for å være et av Nordens flotteste steinsetninger.  Istrehågan ligger ved Jåberg på grensen mellom Larvik og Sandefjord. Her ble det i folkevandringstiden, for ca. 1500 år siden, reist et imponerende og omfangsrikt gravfelt med flere runde og ovale steinsetninger. Den største formasjonen forestiller et skip, med 4,5 meter høye bautasteiner i stevnene. Bredden er 9 meter og lengden 25. Båtrelingens svungne linjer markeres tydelig av steinenes fallende høyde mot «midtskips».  Hva som foregikk her av hedensk kult og offerritualer, før kristendommen kom til landet, kan man bare gjette seg til og fantasere om. De gåtefulle steinene holder godt på sin historie, selv om arkeologiske utgravninger i 1960-årene gav en viss pekepinn.

Jettegryter
I Vestfold vil du finne mange jettegryter. Smeltevann fra isbreene har dannet virvler slik at stein og grus borer seg ned i en steingryte. Jettegryter er et glatt og ofte sylindrisk hull som har oppstått ved at en breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. Bredde og dybde på jettegryter varierer fra noen få desimeter til mange meter.

Jotunmuseet
I Sandefjord ligger dette unike museet med omvisning av interessante, spennende, morsomme og tragiske hendelser gjennom bedriftens virksomhet gjennom 95 år. Museet viser hvordan Jotun utviklet seg fra å være en liten lokal fabrikk i Sandefjord, til å bli et stort internasjonalt selskap.
Visste du for eksempel at sprayboksen er en norsk oppfinnelse? På Jotunmuseet kan du se prototypen på verdens aller første sprayboks. Og her finner du Jotunflagget som utrolig nok overlevde den voldsomme brannen i 1976, fargeblandingssystemer fra før Multicolors tid, spesielle annonser fra 2. verdenskrig, fargevelger fra tidlig 1900-tall, og instrumenter som har vært brukt til å teste malingens egenskaper. I tillegg kan du høre radioreklamer fra 30-tallet, se gammelt produksjonsutstyr. Jotunmuseet har ikke vanlige åpningstider, men tar imot besøkende etter avtale. Kontakt  Elisabeth Elgvin Berg på telefon 971 05 504, elisabeth.elgvin.berg@jotun.no. Fri inngang.

Karljohansvern
I gåavstand fra Horten ligger Karljohansvern, med friområder som innbyr til turer både til fots og på sykkel. Her finnes badestrender, Hortensskogen og den idylliske Hortenskanaler som skiller Karljohansvern fra fastlandet. 

Kjærra Fossepark
Parken har mye å by på til alle årstider. Du kan vandre mellom gamle historiske fiskeinnretninger nesten uten å se et menneske. Ta til deg den fantastiske naturen med elven som kaster seg ut i de trange fossefallene. Det er en natur som ingen tror finnes i Vestfold før de har opplevd det selv. I Kjærra Fossepark finner du flere skulpturer laget av kunstneren Trond Fredriksen. Vel verdt et besøk.

Kurbadet
I 1837 etablerte privatlegen Dr. Heinrich A. Thaulow et sjøbad i Sandefjord. Han hadde bodd i byen siden 1833, og oppdaget kort tid etter en svovelholdig kilde som ble brukt i behandlingen. Likeledes innførte han bruk av maneter. Den såkalte thaulowske metode var en kombinasjons¬kur som bidro til badets voksende ry, med behandling av reumatiske lidelser som det viktigste. Både kongehus, statsminister og ledende kulturpersonligheter kom på kur hit. Fra Tyskland via Sverige ble det satt opp egne direktebåter inn i fjorden. Kurbadets renommé gjorde hele distriktet til et populært feriemål. Kurbadet fremstår i dag som et levende museum med historie tilbake til starten i 1837. En egen museumsdel forteller om litt av badets historie, med blant annet en modell av Kurbadet slik det var i 1900, samt et rekonstruert baderom.  Dagens bygning er fra 1899 og er en av nordens største trebygninger. 

Larvik museum
Larvik museum fokuserer på byens og grevskapets historie fra 1600-tallet og frem til i dag, med fokus på byhistorie, grevskaps- og herregårdshistorie og maritim historie. Larvik Museum holder til i Verksgården på Langestrand. Her finner du  faste og midlertidige utstillinger, arrangementer, foredrag og familieaktiviteter.

Lokalhistorisk senter
Senteret er lokalisert i den tidligere Sykestua i kulturparken på Karljohansvern, Horten. Den eldste delen av Sykestua ble bygget som epidemisykehus i 1918, mens den nyere delen ble tatt i bruk i 1953. Bymuseet holder til i den eldste delen av senteret, der hovedvekten av utstillingene er lagt til 1940-1950-tallet, og spesielt gjenkjennelig er 1950-tallsleiligheten. Publikum blir oppfordret til å kjenne på og ta på det som er utstilt. Det første som møter publikum er et tannlegekontor med stol, bor og andre skrekkinstrumenter, etterfulgt av den gamle Røen-smia, et lensmannskontor og en bank, og en gammel skolestue med pulter fra forskjellige tider, kateter og tavle. 

Løvøy kapell
Løvøya i Horten er kanskje mest kjent for sitt steinkapell som pryder landskapet. Det ble bygget på 1200-tallet av stein fra området. Kapellet er det minste av Horten kommunes tre middelalderkirker, og blir regnet for å være det mest særegne ev dem. På Løvøya går det en fin tre kilometer lang merket tursti, og det er flere severdigheter som er verdt å få med seg. Det var bosetting her i vikingtiden. 

Lågen (Numedalslågen)
Lågen er en av Norges fem beste lakseelver med en årlig fangst på rundt 20 tonn. Særlig Brufoss er kjent for å være et eldorado for sportsfiskere.

Marinemuseet
Et av verdens eldste marinemuseer ligger i flotte omgivelser på den gamle marinebasen på Karljohansvern, Horten. Skipssjef Kaptein CF Klinck (født 1787)  samlet gjenstander, dokumenter og rariteter fra sin egen tjeneste, og fikk kollegaer til å ta med saker fra alle verdens hjørner. I august 1853 tilbød han sin samling til Marinedepartementet, mot at det ble opprettet et marinemuseum og mot at han selv fikk bestyre dette til sin død. Vel verdt et besøk. 

Midgard
Midgard historisk senter i Borre har som hovedmål å skape og formidle kunnskap om vikingtid i Vestfold. På senteret kan du oppleve vikingtiden. 

Midtåsen
Arnstein Arneberg har tegnet det 1200 kvadratmeter store bygget, i en stil som kan karakteriseres som neddempet funksjonalisme ispedd klassisisme. Huset ligger på en høyde, omgitt av et 60 mål stort parkanlegg. Noe av det mest spesielle med Midtåsens arkitektur, er at huset er bygget på en akse mot Sandefjordsfjorden. Når du kommer inn hoveddøren og går rett gjennom huset og ut terrassedøren, ser du nedover et storslått trappeanlegg med fontener og blomster. Dette trappeanlegget ligger på linje med fjorden der nede. Sesongåpen Café i vakre omgivelser. 

Minnehallen
Minnehallen over falne norske sjøfolk fra første og andre verdenskrig ligger på Krutthuskollen sør for Fredriksvern verft. Den 22 meter høye pyramiden som Stavern er alene om å ha som unikt minnesmerke i Norge, sto ferdig i 1926.  Navn på de 7562 falne finnes på kobberplatene inne i hallen, og den lokale dikteren Wildenveys dikt ”Sjømennenes minnehall” er hugget inn på steinblokken der. 

Motormuseet
I Framnesveien på Gokstad Kystlag ligger Motormuseet, et privat museum bygget opp av lokale ildsjeler. Over 70 båtmotorer står utstilt, og alle har en tilknytning til norsk kystkulturhistorie, og et komplett verksted med reimdrift satt inn i sitt rette historiske miljø.

Munchs Hus
Vår kjære og kjente maler Edvard Munch tilbrakte mye tid i Åsgårdstrand. Her fikk han inspirasjon, ro og arbeidsglede. Huset han kjøpte i 1898 er i dag et museum verdt et besøk.

Mølen
Mølen er navnet på den fantastiske kyststrekningen mellom Helgeroa og Nevlunghavn, ytterst i Langesundsfjorden. Her finnes spektakulære gravrøyser, spennende svaberglandskap, landets største rullesteinstrand og et fantastisk turområde med blant annet kyststien som slynger seg gjennom hele området.

Oseberghaugen
I Slagendalen nær Tønsberg ligger gravhaugen Oseberghaugen på 40 meter i diamater. Utgravninger i 1904 avslørte historiens største og rikeste kunsthåndverksfunn fra vikingtiden, og inneholdt det praktfulle 21,5 m lange Osebergskipet, Osebergvognen, utskårne dyrehodestolper, sleder, senger, kister, vevstoler, husråd og mye mer. Det ble også funnet skjelettrester etter to kvinner, og lenge trodde man at dette var graven til dronning Åsa, bestemor til Harald Hårfagre. I nyere tid har analyser vist at begge kvinnene hørte til overklassen, men at ingen av dem kan ha vært dronning Åsa som man tidligere har spekulert på. 

Det går en informasjonssti langs Vellebekken til graven. En kopi av Osebergskipets vakkert utskårne baug står i museumsgården til Vestfold Fylkesmuseum i Tønsberg. 

Preus museum
I fjerde etasje i Magasin A på idylliske Karljohansvern i Horten ligger Preus museum.
Museets, bygningens og stedets historie er uvanlig og spennende. Med samlinger fra camera obscura fram til dagens mobilkameraer og utviklingen i fotografier er dette et spennende museum å utforske. Her finner du en samling av norsk og internasjonalt fotografi, kameraer og andre gjenstander som forteller om fotografiets utvikling. 

Sjøhistorisk Magasin
Galeiskur 12 på Fredriksvern Verft er fra 1765. Her er en spennende blanding av galleri og museum – opplevelsesrom og fordypningsted, “En vandring i vår maritime historie”. 1000 år på havet vises i bilder og lydkulisser, modeller og gjenstander. Her finner du gjenstander fra Blücher, mynter fra Rundeskatten, Berserk i isen og Titanic. Noe spennende for barna er Eliasbutikk og Eliasutstilling, som er et av konseptene. Hele hjemmehavna til redningsskøyta Elias er her. Lunvik er en stor modell med landskap og hus, båter og sjøboder.

Slottsfjellmuseet
Midt i Tønsberg, ved foten av Slottsfjellet, ligger Slottsfjellsmuseet. Museet og området rundt representerer byens lange historie, med blant annet byløkker, markering av teglovn fra middelalder og museets bygdeavdeling. Ruinparken på Slottsfjellplatået viser rester etter en av landets og Nordens største middelalderborger. Og i museets Vikinghall blir Norges fjerde vikingskip presentert, handelsskipet fra Klåstad. Dette er det eneste bevarte vikingskip som er plassert utenfor Oslo. 

Slottsfjelltårnet
På toppen av Slottsfjell i Tønsberg ligger landemerket Slottsfjelltårnet. Nyt en fin spasertur opp stiene, og klatre opp trappene til toppen av slottet seg for å få den beste utsikten over byen og omgivelsene. Utkikkstårnet på 17 meter ble reist i 1888 på privat initiativ som et minnesmerke i forbindelse med Tønsberg bys tusenårsjubileum. 

«Southern Actor» 
Hvalbåten «Southern Actor» er i dag en museumsbåt på brygga i Sandefjord. Den ble bygget i 1950 for hvalfangstselskapet Chr. Salvesen i Leith i Skottland. Ingen av de norske hvalbåtene var i en slik stand at den egnet seg til å restaurere. Men siden selskapet Salvesen kan sies å være halvt norsk falt valget på «Southern Actor». En stor del av mannskapene på Salvesens ekspedisjoner var fra Vestfold, og selskapets flytende kokerier ble utrustet i Tønsberg.

Stauper
Ytterst i Tønsbergfjorden mellom Tjøme og Østerøya ligger naturperlen Stauper. Vakrere øygruppe skal man lete lenge etter og det er ikke få båter som legger til her i løpet av sommeren. Svabergene på Stauper er glatte og gode å ligge på. Fint formet av naturen selv. Et eldorado for båt- og badeentusiaster.

Svenner fyr
Svenner fyr ligger på øya Korpekollen i øygruppa Svenner i Larvik kommune. Fyret ble fredet i 1997, og er i dag et kulturminne av nasjonal verdi. Skrint jordsmonn og et meget hardt klima gir Svenner et særeget, botanisk mangfold. Stedet har stor betydning for trekkende småfugl om våren. Det vakre steinhuset på Svenner fyr er i dag åpent foralle som ønsker seg en spesiell natt på fyrodden i havgapet. 19 sengeplasser fordelt på 4, 5 og 6 manns rom.

Tollboden
Tønsberg Sjøfartshistoriske Senter viser stolt frem sin maritime ustilling i Tollbodens 1. etasje, om sjøfarts- og hvalfangsthistorie på en kreativ, spennende og instruktiv måte.  Hele utstillingen er inndelt i to avdelinger, sjøfart og hvalfangst, og seksjonert i temaer bygd opp av flotte skipsmodeller supplert med gjenstander, illustrasjoner, bilder og informasjonstavler. Det er utstyrt med flere monitorer som viser livet til sjøs og på hvalfangst. En av monitorene viser dessuten i tekst og bilder om byens rederier og deres fartøyer. Et opplevelsessenter vel verdt å besøke. 

Torås fort
Helt sør på Tjøme ligger Torås fort som er et nedlagt kystfort. Fortet, som ble påbegynt i 1939, ble ikke ferdigstilt før den tyske okkupasjonen, og anlegget ble utviklet videre av den tyske okkupasjonsmakten. Torås fort ble opprinnelig etablert av Forsvaret som ledd i utbyggingen av Ytre Oslofjord festning i mellomkrigstiden, og er bestykket med 3 kanoner. Flotte turmuligheter og panoramautsikt ut over Oslofjorden fra toppen. 

Trollfoss
I Lardal, vest for Lågendalen, ligger Vestfolds høyeste foss. Selv om fossen bare er 12 meter høy gir den et imponerende inntrykk. Kreftene i fossen har laget en skikkelig canyo, og særlig nedenfra er fossen voldsom. Trollfoss kan man se fra veien opp mot Svartangen, men med litt klyving er det mulig å se den nedenfra også.

Tønsberg Tønne
Tønsberg Tønne, eller "Tønna" på lokal språket, er et markant sjømerke ved innseilingen til Tønsbergfjorden, helt sørøst på Østerøya i Sandefjord kommune. Dette er et gammelt sjømerke, nevnt allerede i Sverresagaen på 1200 tallet. Opprinnelig var det en påle med en tønne som markerte stedet, men i dag er det erstattet av en stor steinvarde som er malt sort og hvit. Fantastisk utsikt mot Færder fyr, Tjøme og Sandefjords skjærgård. Det er flere jettegryter ved Tønsberg Tønne. 

Verdens Ende
Det er mange muligheter på Verdens Ende, som ligger lengst sør på Tjøme. Med et vernet friområde på cirka 250 dekar er stedet et populært utfartssted med vakker natur, svaberg og småholmer, turområder, fiskeplasser, fine bademuligheter, restaurant og flott utsikt utover havet. Den lange steinmoloen danner vern mot vær og vind for en av Tjømes største småbåthavner. Her ligger også flere fiskebåter.